söndag 7 september 2008

Damejeanne

Är det nån som har en damejeanne till salu? Jag vet att era föräldrar har en ståendes i gillestugans mörkaste vrå så det är bara att maila. Jag tänkte nämligen musta bygdens alla äpplen och göra nåt göttigt av det. Problemet är bara att det är helt omöjligt att få tag på en damejeanne nuförtiden.

Annat var det på 80-talet (eller var det 70?) då nästan alla puttrade vinsatser i källaren. Man frågar sig varför folk gjorde eget vin. För att ta tillvara på gårdens frukt? För att det var godare än vin från t.ex. Frankrike? Historien hyser så många mörka hemligheter och akademin får analysera detta i framtiden. Jag tror inte att de som var med erkänner att de hade nånting med det där att göra. Som tyskarna och... ja ni vet.

I Sundsvall fanns det en affär, sedemera Marleys (och nu nånting annat), som hette Vinmakaren om jag inte minns fel. Där kunde man köpa dunkar, socker, aktivt kol, hävert, hydrometer, alkometer, buteljer, kapsyler, jäst och silikonslangar. Bara så där. Inga frågor ställda. Och sen: hem och bränna.

Glory days.

1 kommentar:

Rebus sa...

ha ha. Hamnade på din sida när jag sökte på "rengöringstips för damejeanner"... Ja ja... på tal om sådana så köpte jag en damejeanne i Kretsloppsparken i kristianstad. Fanns massor... Om du inte redan har funnit en så har du ett hett tips här iaf!! :) /Rebus