måndag 21 juli 2008

Wired


Nördtidskriften Wired har haft shoegaze som tema i ett knippe intervjuer och artiklar den senaste tiden. Lite märkligt kanske. Förknippar inte direkt Wireds läsare med musik - samtidigt så är väl de flesta jag känner som lyssnar på shoegze faktiskt läsare av nämnda tidskrift. Det kanske är så över hela världen? Vad vet jag.

Det finns lite göttiga intervjuer (följ länken) med Swervedriver, Neil Halstead (mannen på bilden alltså, ex Slowdive) och med majestäten Jason Pierce. Pierce, mr Spaceman eller what have you, gillar förstås inte uttrycket shoegaze. Med rätta. Shoegaze säger inte så värst mycket egentligen. Det är ju lika slarvigt som vilken etikett som helst, grunge, house, pop, rock etc. Så här skulle jag vilja kategorisera dem:

Spacemen 3 - acid/heroin rock
Spiritualized - progressiv gospel/rock
Swervedriver - brit grunge
Slowdive - drömpop
My Bloody Valentine - noisedrömpop
Chapterhouse - modern drömpop (mycket trumloopar och elektronisk skit i deras katalog alltså, sånt som var modernt och cutting edge 91)
Telescopes - noise punk (tidiga), drömjazzpop (sena), progressivt depp (comeback)
Ride - allt från noise, drömpop, psykedelia till fm-rock men med drömsk sång rakt igenom
Verve - haschgrooves, heroinbritrock, G´n´R-ballader, visballader, rock

Den gemensamma nämnaren är väl att man använde rätt mycket gitarreffekter. Gör det U2 och Coldplay till shoegazeband? Och var placerar man Radiohead som faktiskt kom samtidigt som de här nissarna? En del placerar ju till och med tidiga Blur i det här facket.

Banden skiljer sig väldigt mycket åt alltså. Och så är det väl alltid inom alla genrer och rörelser? Men det är klart. Jag tror inte att min mamma skulle höra så stor skillnad på de här banden.

Allt är prog. Amen.

Inga kommentarer: